Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúra

Oktatás
kultura6_jo.jpgFelsőgalla nemzetiségi óvodával és általános iskolával büszkélkedhet. Mindkét intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetiségi hagyományok megismertetésére, ápolására. Az iskolában első osztálytól fogva emelt szinten tanítják a német nyelvet, ezért igen nagy népszerűségnek örvend – a város minden részéről, sőt, vonzáskörzetéből is járnak ide tanulók. A középiskola elektronika-elektrotechnika valamint vegyész szakmacsoportokban képzi tanulóit, természetesen érettségit is ad. 

Művelődés
A kultúrház több mint nyolcvan éves múltra tekint vissza. Számos hagyományápoló csoportnak, szabadidős klubnak ad otthont. Állandó kiállításai közé tartozik az egykori sváb földművesek mindennapi tárgyait bemutató tárlat, valamint egy archív felsőgallai fotókból álló válogatás. Látogatói számára ingyenes internetezési lehetőséget biztosít, a gyerekeknek játszóteret tartanak fenn az udvarán. A könyvtár és a levéltár a szolgáltatóházban várja a kutatni, művelődni vágyókat. A fiókkönyvtár állományát főként gyermek- és ifjúsági, ismeretterjesztő irodalom, regények, német nyelvű szépirodalom és persze folyóiratok (köztük a Neue Zeitung) alkotják. 

Rendezvények
Minden évben megrendezik: borverseny, májfa állítás és döntés, kórustalálkozó, szüreti felvonulás és bál, családi nap a sportpályán, búcsú, Felsőgalláért Díj átadó, adventi hangverseny a templomban. 

kultura2_jo.jpg                kultura3_jo.jpg

Művészek
Dobroszláv Lajos festőművész
Szlávikné Győrfi Klára festőművész
Varkoly László szobrász
Szám János képzőművész
Mózer Ernő fafaragó művész
Varga Mátyás költő
Szilvási Csaba író, költő 

Kiadványok
Felsőgalla közösségeinek, intézményeinek kiadványa a Felsőgallai Hírmondó, évi 3-4 megjelenéssel.
2010-ben látott napvilágot a Telepítés, hagyomány, identitás című könyv, amely Felsőgalla 175 éves jubileumának alkalmából rendezett konferencia előadásait tartalmazza.
Varga Mátyás Összegyűjtött versek című kötete 2005-ben jelent meg a művelődési ház gondozásában. A felsőgallai költő magyar és sváb nyelven íródott verseit, elbeszéléseit tartalmazza.
Számos felsőgallai témájú - vagy Felsőgallát érintő - könyv jelent meg a városi levéltár, múzeum és tatabányai civil szervezetek munkája nyomán, valamint amatőr helytörténészek szorgalmából. 

Nemzetiségi hagyományápoló csoportokkultura4_jo.jpg
Széchenyi István Általános Iskola tánccsoportja
Felsőgallai Német Nemzetiségi Tánccsoport
Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör
Obergalla Kapelle zenekar


©R. Csáki Eszter