Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Épített kincsek

Épületek

Felsőgalla legimpozánsabb épülete a Szűz Mária tiszteletére felszentelt epitett8_jo.jpgrómai katolikus templom. A műemlékké nyilvánított épület 1794-98 között épült, a kornak megfelelően későbarokk stílusban. Esterházy Ferenc a két neves építészt, Grossmann Józsefet és Gött Antalt bízta meg a tervezéssel. Egyhajós épületének északi oldalán sekrestye található. Homlokzati tornya 38 méter magas, órás. Két harangját 1920-ban Szlezák László aranykoszorús mester öntötte Budapesten, átmérőjük 76 és 51,5 centiméter. Berendezési tárgyai javarészt az építés idejéből származnak. Orgonája 1899-ben készült a Rieger orgonagyárban. Márványból faragott díszes főoltárának aranyozott fa gyertyatartói a majki remeteségből valók. A templom büszkeségei közé tartozik még az 1728-ban készült zománcozott kehely és az 1750 körülre datált aranyozott ezüstkehely. Az épület gyönyörű állapotban maradt fent, gondosan rendben tartott. Nem csupán egy 18. századi műemlék, hanem Felsőgalla szimbóluma is.

epitett1_jo.jpgSzintén a Szent István úton áll a plébániaépület, melynek nevezetessége, hogy Fellner Jakab tervei alapján épült, 1768-ban. A kálváriát és a kápolnát 1855-ben a falu akkori bírája, Fogl János építtette. Minden év nagypéntekén körmenet indult a stációkkal szegélyezett úton a hegytetőre. Sajnos azonban a kápolnát többször is kifosztották, a II. világháborús bombázások után pedig alig maradt belőle valami. Még az ezredfordulón is ugyanabban a romos állapotban szomorkodott, maradványai közül fák sarjadtak az égre. 2007-ben azonban újjáépítették a kőkeresztekkel, valamint néhány stációval együtt. Ez utóbbiak jelenetei Mózer Ernő fafaragó művész keze munkáját dicsérik. A felújítás során – legnagyobb meglepetésre – előkerült egy vöröskő oszlop, amelynek felirata tanúskodik az építés évéről és az építtető személyéről. Ez az oszlop azóta a kápolna előtt áll. A kálvária-együttes a felújítást követően helyi védelem alá került.

A mai Széchenyi István Általános Iskola épülete több ütemben készült. 351_l.jpgA régi épület (a Szent István útról szemben állva a bal oldali) 1880-ban már állt, emelete azonban csak 24 évvel később került rá. Az „új épületként” emlegetett rész 1928-ban készült el. Igazán patinás vonásairól kívülről az óvoda felőli oldala árulkodik. Tágas tornacsarnokával 1993-ban gyarapodott az intézmény. A Péch Antal Iskola* épülete korábban polgári iskolaként működött. A Városi Levéltárban 1925-től lelhetőek fel dokumentumok az iskoláról. 1949-ben a hozzá tartozó igazgatói lakással együtt a bányaipari technikum költözte be. Szintén helyi védelem alatt áll, akárcsak a vasútállomás épülete.

A középiskolával szemben, a Széchenyi utca túloldalán emléktábla jelöli Gál István lakóházát. A Kossuth-díjas gazdasági vezető 1917-ben született, ’53-tól haláláig, ’79-ig a Tatabányai Szénbányák igazgatója.  Munkássága a szénvagyon feltárása és növelése, valamint a széndúsítás és iszapolási eljárás korszerűsítése terén volt kiemelkedő. Tatabányán lakótelepet neveztek el az emlékére.

Nemrégiben újabb emléktáblát avattak a faluban, Dobroszláv Lajos Munkácsy-díjas festő lakóházán, a Kőszikla utca 9. szám  alatt. Az érdemes művész 1926-42-ig élt a nevezett házban, ez idő alatt szinte kizárólag felsőgallai témájú képeket festett. A polgári iskolában kezdett dolgozni, első kiállítását a faluban rendezte. Esterházy Pál herceg rendszeresen vásárolt festményeiből. Több műve gyarapítja a Magyar Nemzeti Galéria kincseit.  

(folytatás lejjebb)

___________________ 

* Az intézmény jelenlegi hivatalos neve: Tatabányai SZC Bánki Donát - Péch Antal Szakgimnáziuma

 

Szobrok, emlékművek

Temetői kereszt Johann Fogl, kő, 1842.

epitett4_jo.jpg

Kálvária három kőkereszt 1854, felújítva 2007.

Kálvária keresztút stációi

Kálvária kereszt a Szabadkai utca - Tearózsa utca találkozásánál, kő, 1895.

Faluszéli kereszt Varga Matias, kő, 1899.

I-II. Világháborús hősi emlékmű a temető bejáratánál, Zsákody Csiszér János, beton, műkő, fém, 1923.

Szent Flórián szobor Szent István út 5. szám homlokzatánepitett5_jo.jpg

Bakugró szobor első helye a bányaipari technikum kollégiuma előtt volt, ma a Péch Antal Szakközépiskola és Gimnázium előtt áll. Erdey Dezső alkotása, fém, 1955.

Egykori Lenin szobor térplasztikája eredetileg Tatabánya Fő terén, ma Péch Antal Szakközépiskola és Gimnázium előtt, Molnár Péter, mészkő, 1976.

Szent István dombormű Szent István u. 5. sz. házfalán

Emlékkő az 1944-ben Németországba hurcolt bányászokért, Baross G. u., kő, 1985.

Mesterségek fája Szent István utca elején, alumínium, 1998.

Szent István mellszobra Széchenyi Iskolával szemközt, Varkoly László, bronz, 2005.

Emlékplasztika, márványszobor az egykori zsinagóga helyén a Gábor Á. Úton, Geiger Péter, márvány, 2005.epitett6_jo.jpg

Holokauszt emlékpark, volt izraelita temető a faluból kiérve az 1-es főút mellett, 1994-ben emlékparkká nyilvánították

Széchenyi István mellszobor az általános iskolában, Szám János, 2005.

Pecsétcímer a Felsőgallai Szolgáltatóház homlokzatán és a Széchenyi Iskolában, Szám János, bronz, 2006.

Jászol Advent idején a templom mellet, Mózer Ernő, fa, 2006.

 

epitett7_jo.jpg

 

 

©R. Csáki Eszter

Archiv fotó: http://www.banyasztelepulesek.hu/gallery-1.html

Forrás:

Magyarország műemlékjegyzéke, Komárom-Esztergom megye. Kulturális Öröksévédelmi Hivatal, Budapest, 2006.

www.kirandulastervezo.hu

www.lexikon.katolikus.hu

www.turaindex.hu

Magyar életrajzi lexikon, http://mek.niif.hu/00300/00355/html/index.html

József Attila Megyei Könyvtár http://katt.jamk.hu/emlek

Kövesdi Mónika: A száz éve született Dobroszláv Lajos. Új forrás, 2003. 3. sz.

Tatabánya MJV Levéltára

http://tatabanya.archivportal.hu/